Brempie » Specials » Slapen

Slapen, nachtrust en slapeloosheid

Slapen, nachtrust en slapeloosheid Slapen is essentieel om gezond te blijven. Slaap is één van onze eerste levensbehoeften, en een goede of slechte nachtrust kan allerlei aspecten van ons leven beïnvloeden. Toch besteden de meeste mensen weinig aandacht aan slapen en eventuele slaapproblemen. Je kennis bijspijkeren op het gebied van slaap kan je veel opleveren. Vaak kun je met een aantal simpele dingen de kwaliteit van je nachtrust aanzienlijk verbeteren. En daar kun je veel profijt van hebben.

Meer inzicht in slapen

Slapen: we doen het ongeveer een derde van ons leven, maar we weten er eigenlijk heel weinig vanaf. En dat terwijl de kwaliteit van onze slaap essentieel is voor de kwaliteit van ons leven. Slecht slapen maakt ons prikkelbaar, chagrijnig en lusteloos. Terwijl goed slapen juist onze creativiteit stimuleert, de productiviteit en prestaties verhoogt, de immuniteit verbetert, en zelfs een positieve bijdrage levert tijdens het afvallen.

Meer inzicht in ons slaapgedrag kan dus heel belangrijk zijn wanneer we ons lekkerder willen voelen en beter willen presteren. Dat geldt zeker wanneer je last hebt van slapeloosheid. Te weinig slapen en niet goed kunnen slapen zijn problemen waar heel veel mensen last van hebben, maar die vaak niet onderkend worden en vaak ook niet worden aangepakt.

Mensen die niet goed kunnen slapen grijpen vaak naar slaapmiddelen of alcohol om in slaap te komen, terwijl er meestal andere methoden zijn die veel effectiever zijn. Sommige daarvan zijn heel eenvoudig. Wanneer er echt sprake is van een slaapstoornis, is er vaak meer nodig. Maar juist ook in dat geval is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaken van de slaapproblemen, en deze op de juiste manier aan te pakken.

Beter slapen

Beter slapen kan verschillende dingen betekenen. Het kan gaan om meer slapen, maar ook om een regelmatiger slaapritme. Beter slapen gaat ook vaak over een diepere slaap, waardoor je beter uitrust. Als je het voor elkaar krijgt om dieper te slapen, betekent dat vaak dat je minder slaap nodig hebt. Dit kun je bijvoorbeeld bewerkstelligen door dutjes overdag te doen. Hoeveel slaap je nodig hebt verschilt daarnaast ook nog eens van persoon tot persoon.
Vermoeidheid in de ochtend: waarom ben ik moe in de morgen?

Vermoeidheid in de ochtend: waarom ben ik moe in de morgen?

Vermoeidheid in de ochtend kan erg frustrerend zijn. Juist op het moment waarop je uit je slaap ontwaakt ben je moe, terwijl je zou verwachten dat je dan juist uitgerust bent. Het lijkt onverklaarbaar…

Nachtelijk transpireren: oorzaken van zweten in je slaap

Nachtelijk transpireren of simpelweg zweten in je slaap kan veel verschillende oorzaken hebben. Het kan voortkomen uit een te warm bed of te warme slaapkamer door het weer, de verwarming, beddengoed e…

10 redenen om meer te slapen

Meer slapen is goed voor je gezondheid en voor hoe je je voelt. Veel mensen slapen te weinig. Wanneer zij voldoende slaap zouden krijgen zou dat een positief effect hebben op hun lichamelijke en menta…
Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?

Zweten in je slaap: wat te doen bij nachtelijk transpireren?

Nachtelijk transpireren of zweten tijdens je slaap kan verschillende oorzaken hebben. Als je af wilt van nachtelijk zweten is het van belang om eerst de oorzaak te achterhalen, omdat veel oorzaken een…
Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap heb je nodig?

Hoeveel slaap heb je nodig? Dat verschilt van mens tot mens. Iedereen heeft slaap nodig, maar de slaapbehoefte kan sterk verschillen. Het maakt bijvoorbeeld veel uit of je 4 of 5 slaapcycli nodig hebt…
10 oorzaken van vermoeidheid

10 oorzaken van vermoeidheid

Vermoeidheid is een veel voorkomende kwaal en kan erg vervelend zijn. Een vermoeid gevoel kan je belemmeren in je dagelijkse bezigheden, op je werk, thuis of ergens anders. De oorzaken van vermoeidhei…
Vermoeidheid: 10 tips voor meer energie in de ochtend

Vermoeidheid: 10 tips voor meer energie in de ochtend

Vermoeidheid in de ochtend kan erg vervelend zijn. Je komt 's ochtends moeilijk op gang, voelt je slaperig en kunt je moeilijk motiveren om aan de dag te beginnen. Er zijn gelukkig verschillende dinge…
10 tips om sneller in slaap te vallen

10 tips om sneller in slaap te vallen

Snel in slaap vallen: het klinkt eenvoudig, maar is dat vaak niet. Om voldoende uren slaap te krijgen is het van belang dat je snel inslaapt. Als dat niet lukt, heeft eerder naar bed gaan weinig zin.…
Betere nachtrust: 10 slimme tips om beter te slapen

Betere nachtrust: 10 slimme tips om beter te slapen

Een betere nachtrust betekent sneller inslapen, effectiever slapen, makkelijker opstaan en beter uitgerust zijn overdag. Voor een goede nachtrust hoef je niet per se extra te slapen. Wat je wel kunt d…
Slaaptekort: Wat doe ik eraan?

Slaaptekort: Wat doe ik eraan?

Slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben, en voor slaapgebrek zijn ook diverse oplossingen. Wanneer je te weinig uren slaap krijgt per nacht en dit is moeilijk te veranderen, dan kun je vermoeidh…
Afvallen door slapen: slaap essentieel bij afslanken

Afvallen door slapen: slaap essentieel bij afslanken

Voldoende slaap is essentieel als je wilt afvallen. Wanneer je te weinig slaap krijgt gaat je stofwisseling namelijk trager werken. Ook zorgt minder slapen voor minder energie overdag om te bewegen en…
Dutjes: Overdag slapen

Dutjes: Overdag slapen

Overdag slapen kan helpen om vermoeidheid kwijt te raken wanneer je niet voldoende nachtrust hebt gehad. En slapen overdag is ook goed voor de creativiteit en concentratie. Daarnaast is een beetje ext…
Slapen: Beter uitrusten met minder slaap

Slapen: Beter uitrusten met minder slaap

Bij een polyfasische slaap, slaap je minder maar rust je minstens zoveel uit als wanneer je 8 uur slaapt. Dat komt doordat je met een polyfasische slaap optimaal gebruik maakt van de remslaap. Je doet…

Een middagdutje doen om jezelf op te laden

Een middagdutje kent vele voordelen. Zo heeft een middagslaapje een positieve uitwerking op je alertheid en concentratie, vermindert het vermoeidheid en stress, is het goed voor je gezondheid, en verh…
Slaap: beter slapen door bewust om te gaan met licht

Slaap: beter slapen door bewust om te gaan met licht

Licht heeft een belangrijk effect op ons bioritme. Zonlicht geeft aan onze hersenen signalen dat het tijd is om wakker te worden en alert te zijn, of juist om te gaan slapen. Maar die signalen worden…
Slaap: Rustgevende activiteiten voor het slapen gaan

Slaap: Rustgevende activiteiten voor het slapen gaan

Als je moeite hebt om in slaap te komen of je hebt een ander slaapprobleem, dan kunnen bepaalde activiteiten voor het slapen gaan je helpen. Deze zorgen ervoor dat je sneller in slaap valt, dat je rus…

Goed slapen: je nachtrust verbeteren op natuurlijke wijze

Goed slapen is belangrijk om overdag goed te presteren. Door te weinig daglicht en teveel licht in de avond kan je nachtrust verstoord worden. Er wordt te weinig melatonine aangemaakt, waardoor in sla…
Slapen: Goede nachtrust door een regelmatig slaapritme

Slapen: Goede nachtrust door een regelmatig slaapritme

Een goede nachtrust is belangrijk om je overdag goed te voelen. De effectiviteit van je slaap wordt verhoogd door een regelmatig slaapritme. Een regelmatig slaapritme houdt in dat je een standaard bed…
Slaappillen: Het gevaar van slaapmiddelen

Slaappillen: Het gevaar van slaapmiddelen

Slaappillen of slaapmiddelen worden door veel mensen gebruikt om in slaap te komen. Ze hebben dan ook zeker een positief effect op het inslapen en het doorslapen. Daarnaast hebben slaapmiddelen echter…
Slaap: Lekker slapen door alcohol

Slaap: Lekker slapen door alcohol

Alcohol helpt veel mensen om beter in slaap te komen. De vraag is echter of alcohol wel zo'n effectief slaapmiddel is. Hieronder wordt een genuanceerd antwoord gegeven op deze vraag. Wanneer het om ee…
Ik kan niet slapen: Wat moet ik doen?

Ik kan niet slapen: Wat moet ik doen?

'Ik kan niet slapen' is een veel gehoorde klacht. Slapeloosheid kan verschillende oorzaken hebben. Niet kunnen slapen kan dan ook op diverse manieren aangepakt worden. Wat jou kan helpen bij het insla…
Gepubliceerd door Brempie op 19-01-2015, laatst gewijzigd op 19-01-2015. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.

Bronnen en referenties